• 19Νοέ
  0 Comments
  Aikido and Dan

  Aikido and Dan

   

   

   

  1 – 初段 SHODAN – The First DAN:

  Το SHO αντιπροσωπεύει την αρχή, αρχάριος.Το σώμα αρχίζει τελικά να ανταποκρίνεται στις δοθείσες εντολές και να παράγει τεχνικές φόρμες. Κάποιος μπορεί να έχει διφορούμενες ιδέες για το τι θα μπορούσε να είναι το Aikido. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αναγκαστούμε  να εφαρμόσουμε τις τεχνικές όσο το δυνατόν  με περισσότερη ακρίβεια χωρίς πολλά περιττά  λάθη.

  2 – NIDAN – The Second DAN:

  Ενώ αποκαλύπτεται πιο έντονη ψυχική συνέχεια, ταυτόχρονα η δύναμη και η ταχύτητα προστίθενται στην πρώτη κατάταξη. Αυτή η πρόοδος θεωρείται από τον μαθητή ως αυτό-ανάπτυξη. Η κριτική επιτροπή θα πρέπει να αισθανθεί αυτήν την εξέλιξη σημειώνοντας ότι το έργο έχει εισέλθει σε έναν συγκεκριμένο τρόπο και κινείται προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

  3 – 参段 SANDAN – The Third DAN:

  Αυτό είναι το στάδιο όπου οι έννοιες kokyu και ryoku έχουν αρχίσει να γίνονται κατανοητές. Είναι η πνευματική διάσταση του Aikido. Η τεχνική κατάρτιση, η ευκρίνεια και η αποτελεσματικότητα αρχίζουν να εκδηλώνονται. Ο μαθητής που φτάνει σε αυτό το σημείο μπορεί να αρχίσει να εκπαιδεύει αρχάριους.

  4 – 四段 YODAN – The Forth DAN:

  Σε αυτό το τεχνικά προηγμένο επίπεδο, αρχίζουν να γίνονται κατανοητές οι αρχές που καθοδηγούν τις τεχνικές. Είναι δυνατόν να βοηθήσετε τον  Sensei όταν είναι απαραίτητο.

  5 – GODAN – The Fifth DAN:

  Η τέχνη του Aikido απελευθερώνεται από τα φυσικά εμπόδια ενώ περνά πέρα από το πνευματικό ον.

  6 – ROKUDAN – The Sixth DAN:

  Καθώς οι τεχνικές γίνονται πλέον σύγχρονες, οι κινήσεις είναι άπλετες και σταθερές. Το άτομο που τον ακολουθεί πρέπει να νιώσει την ηρεμία της προόδου. Η δύναμη και η φυσική ευελιξία όπως η αγνότητα του πνεύματος συγχωνεύονται σε συμπεριφορές και εκφράζονται στη ζωή.

  7 – NANADAN – The Seventh DAN:

  Κάποιος απελευθερώνεται από την απόκρυψη του εαυτού και συγκλίνει στον αληθινό του εαυτό χωρίς καμία αφοσίωση στις κοσμικές απολαύσεις.

  8 – 八段 HACHIDAN – The Eighth DAN:

  Πέρα από τη ζωή και το θάνατο, με καθαρό και ανοιχτό μυαλό, στην ικανότητα να φέρει κοντά τα αντίθετα, αρνείται να πολεμήσει, αρνείται να έχει εχθρούς. Χωρίς καθοδήγηση και χωρίς πρόσκληση, είναι ο αιώνιος νικητής.

  Εξηγείται με τα λόγια του O Sensei

  «Για να αντιμετωπίσω τον εχθρό, απλά πρέπει να σταθώ  χωρίς να πω ούτε λέξη.»Αυτό δεν είναι το στάδιο που όλα τελειώνουν. Πρέπει να θυμόμαστε την ψυχή ενός αρχάριου. Ακόμα και το πιο φωτεινό νερό μπορεί να εξαφανιστεί σε ένα έλος.

  Written by Nobuyoshi TAMURA Shihan.

   

   

Leave a reply

Cancel reply