Το Aikido ιδρύθηκε το 1942 από τον Μοριχέι Ουεσίμπα (1883-1969), ως αποτέλεσμα μακρόχρονης, εντατικής εξάσκησης, μελέτης και έρευνας σε πολλά διαφορετικά στυλ πολεμικών τεχνών της εποχής.
Σκοπός της τέχνης του Aikido δεν είναι η επικράτηση επί ενός ή περισσοτέρων αντιπάλων, αλλά η εναρμόνιση με τον ίδιο μας τον εαυτό και τους νόμους της φύσης.

Το  Aikido είναι η πολεμική Τέχνη της Ειρήνης. Το όνομά του αποτελείται από τρία ιδεογράμματα: Ai, που σημαίνει «εναρμονίζομαι», Ki, που σημαίνει «ενέργεια», και Do, που σημαίνει «δρόμος». Ως σύνολο, το Aikido είναι «ο Δρόμος που οδηγεί στην Εναρμόνιση με τη Συμπαντική Ενέργεια και την Ενέργεια που υπάρχει μέσα μας».

Το Aikido είναι η Τέχνη της Μη Αντίστασης, αφού ο nage δεν πηγαίνει κόντρα στην επιθετική ενέργεια, αλλά την οδηγεί μέσω του κύκλου, κρατώντας τον uke εκτός ισορροπίας.  Με αυτόν τον τρόπο, ένας Aikidoka μπορεί να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο με μεγαλύτερο μέγεθος και δύναμη. Αυτό το χαρακτηριστικό, κάνει το Aikido ιδανική μορφή αυτοάμυνας για τους μικρόσωμους ασκούμενους και τις γυναίκες.

Από τεχνικής πλευράς το Aikido χαρακτηρίζεται από ρευστές και δυναμικές κινήσεις, βασιζόμενες στην εισχώρηση και την περιστροφή του σώματος του αμυνόμενου.
Οι τεχνικές του Aikido στηρίζονται στην αποφυγή της επίθεσης, την διάσπαση της ισορροπίας του επιτιθέμενου και στον έλεγχο του, συχνά με ακινητοποιήσεις, ρίψεις και καθηλώσεις.

Ένα μυαλό να εξυπηρετήσει την ειρήνη όλων των ανθρώπων στη γη χρειάζεται στο Aikido ,και όχι το μυαλό ενός ο οποίος θέλει να είναι δυνατός  η οποίος εξασκείται μόνο για να κατατροπώσει έναν αντίπαλο .Το Aikido  δεν είναι τεχνική για να παλέψεις και να νικήσεις έναν εχθρό. Είναι τρόπος να συμφιλιώσεις τον κόσμο και να κάνεις τους ανθρώπους μια οικογένεια .

Morihei UeshibaΙδρυτής Aikido