Η τέχνη του Aikido είναι κατάλληλη για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτου ηλικίας. Η προπόνηση είναι πάντα ανάλογη της ηλικίας των παιδιών , για αυτό δεν υπάρχει πρόβλημα με το πότε μπορούν να ξεκινήσουν την εξάσκηση τους στο Aikido.

Διδάσκεται σε ένα ευχάριστο και με θετική ενεργεία περιβάλλον μέσα σε έναν όμορφο χώρο με την μορφή παιχνιδιού, σε συνάρτηση πάντα με την ηλικία. Η υγεία τους προάγεται , μέσα από την άσκηση.

Ενήλικες μπορούν να ασκήσουν το Aikido για την εσωτερική ειρήνη, τη χαλάρωση, ή αυτοάμυνα. Αλλά αυτά είναι έννοιες που τα περισσότερα παιδιά δεν σκέφτονται ακόμη. Γιατί, λοιπόν, είναι το Aikido μια καλή ιδέα για τα παιδιά; Τι μπορεί να συμβάλει στη ζωή τους;

1) Το Aikido είναι μια μη επιθετική πολεμική τέχνη. Τι σημαίνει αυτό; Βασικά, ότι δεν μπορείτε να αρχίσετε πραγματικά μια μάχη με το Aikido – μπορείτε να ολοκληρώσετε μόνο μία. Το Aikido δεν ενθαρρύνουν τα παιδιά να έχουν τη δύναμη με την  οποία θα του  βγαίνει ο κακός τους εαυτός, στο οποίο θα  πηγαίνουν με χτυπήματα  και κλοτσιές και να ενοχλούν τους  φίλους, τα αδέλφια τους, κ.λ.π.. Στο  Aikido  η τεχνική ξεκινά όταν κάποιος άλλος “σπάει τους κανόνες”, δηλαδή ξεκίνα να κάνει  επιθέσεις.

2) Το Αϊκίντο διδάσκει τα παιδιά να είναι ήρεμοι . Φυσικά, τα παιδιά δεν μπορούν  να είναι ήρεμα  όλη την ώρα. Αλλά το Aikido τους δίνει την επιλογή. Αν χρειαστεί να καθίσει ακόμα στο σχολείο, ή να επικεντρωθεί στην εργασία, το Aikido τους δείχνει ακριβώς πώς να το κάνουμε αυτό. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε στην σχολή μας  κι εμείς η εκπαιδευτές  τους δείχνουμε πώς να κινούνται σωστά και με ηρεμία.

3) Το Αϊκίντο διδάσκει τα παιδιά πρακτική αυτοάμυνα.

4) Το Aikido στα παιδιά δίνει μια θετική άποψη για τον κόσμο. Διδάσκει ότι, προκειμένου να δημιουργήσει κάτι αξιόλογο, θα πρέπει να λειτουργούν σε αρμονία με το περιβάλλον σας.

5) Το Aikido βοηθά τα παιδιά στο σχολείο. Με την εκπαίδευση στο Αϊκίντο, τα παιδιά θα αναπτύξουν ηρεμία, και καθαρό μυαλό. Ως αποτέλεσμα, απορροφούν ευκολότερα τις γνώσεις, και σκέπτονται  με μεγαλύτερη σαφήνεια.

6) Οποιοσδήποτε μπορεί να είναι καλός μαθητής  στο Αϊκίντο. Το Aikido δεν απαιτεί αθλητικό ταλέντο. Στην πραγματικότητα, η αθλητική ανδρεία μπορεί μερικές φορές να πάρει το παιδί μακριά από τον στόχο του αθλήματος . Το κλειδί για την επίτευξη προόδου στο Αϊκίντο είναι απλά επιμονή και έχοντας μια θετική στάση. Τι καλύτερο μάθημα μπορούμε να διδάξουμε τα παιδιά μας;