• 12Νοέ
  0 Comments
  Aikido βαθμίδες Kyu

  Aikido βαθμίδες Kyu

   

  Σήμερα στο τμήμα πολεμικών τεχνών του Aikido zanshin dojo θα προσπαθησουμε να εξηγήσουμε το νόημα των ζωνών που υπάρχουν σε κάθε αλλαγή βαθμίδας που ανεβαίνουμε .

  Όλες  οι ομοσπονδίες ,οι ιδιωτικές ενώσεις ,η ακόμη και τα σχολειά, θέτουν κάποιους  παραμέτρους σχετικά με τις συνθήκες που κάθε μαθητής θα εξεταστεί για την αλλαγή ζώνης η βαθμίδας Kyu όπου θα  πρέπει να ανταποκριθεί σε διάφορες τεχνικές που θα του δοθούν για να μπορέσει  να αξιολογηθεί από τους υπευθύνους δασκάλους (sensei ) του.

  Στην παλαιά εποχή υπήρχαν μόνο δυο ζώνες,το άσπρο (για μαθητές ) και το μαύρο (για δάσκαλους ).

  Η επίσημη εισαγωγή ζωνών έγινε πρώτα στο Judo και στην συνεχεία και σε άλλες πολεμικές τέχνες σημειώθηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα ,και βοήθησε στο  να ενθαρυνη την αργή άλλα και αναγκαία  πρόοδο στην μάθηση άλλα και πρακτική .

  Τελευταία σε εποχές πιο πρόσφατα καθιερώθηκε για τα παιδιά δίχρωμες ζώνες ,με ενδιάμεσα έτσι βήματα στην εξέλιξη τους για να αναπτύξουν περισσότερα κίνητρα στην εκπαίδευση και στην κατανόηση της άσκησης .

  Κάθε χρώμα ζώνης ονομάζεται Kyu  που σημαίνει *βαθμός*.Στις περισσότερες Ιαπωνικές πολεμικές τέχνες είναι αυτές από μικρές  έως και μεγάλες , λευκό ,κίτρινο, πορτοκάλι , πράσινο, μπλε , καφέ , και μαύρο Η ,το ίδιο και σε άλλη μορφή , έκτο ,πέμπτο, τέταρτο , τρίτο , δεύτερο και πρώτο kyu και πρώτο dan που είναι η μαύρη ζώνη . Με την κατοχή της μαύρης ζώνης ο μαθητής πλέον θεωρητε δάσκαλος και μπορεί να άνοιξη δικιά του σχολή και να διδάξει άλλους μαθητές .

  Ωστόσο ,δεν σταμάτα η εξέλιξη του .Επί του παρόντος , οι βασικοί πολεμικοί κλάδοι καταγωγής Ιαπωνίας καθιερώνουν 10 βαθμούς για μαύρες ζώνες ,οι οποίες ονομάζονται  *Dan* που συνήθως μεταφράζεται ως  *επίπεδο* άλλα είναι πιο κατάλληλο να πούμε *στάδιο*.

  Όπως όλα , στις Ιαπωνικές πολεμικές τέχνες , οι ζώνες έχουν ένα βαθύτερο νόημα ,το οποίο ποικίλλει μεταξύ σχολών  και γραμμών που ακολουθάει το κάθε Dojo .

  Το νόημα τις κάθε *ζώνης*

  -Λευκό ( αγνότητα και αρχή της εκμάθησης )

  -Κίτρινο (το φως του ηλίου που φωτίζει το μονοπάτι τις μάθησης )

  -Πορτοκάλι ( Η πυκνότητα του μετάλλου που φτιάχνεται σιγά σιγά )

  -Πράσινο ( Η γονιμότητα και ανάπτυξη της καλλιέργειας του μαθητή )

  -Μπλε (Το βάθος και η δύναμη της θάλασσας )

  -Καφέ ( Το δεντρό που αρχίζει και ριζώνει στην γη )

  -Μαύρο (Η νύχτα ,δηλαδή το αποκορύφωμα της ημέρας,το αντίθετο από τον αρχικό στόχο )

   

  Σε Ιαπωνικές πολεμικές τέχνες όπως το, Aikido,Iaido,Kendo,κλπ ο δάσκαλος (Sensei) φοράει το Hakama (παραδοσιακό φαρδύ και μακρύ παντελόνι, τυπική ενδυμασία των Samurai ) το οποίο έχει επτά πτυχές ,δυο στο πίσω μέρος και πέντε στο μπροστινό .

  Κάθε πτυχή συμβολίζει και μια από τις ηθικές αρετές του Budo , γενναιότητα,καλοσύνη,δικαιοσύνη,ευγένεια,ειλικρίνεια,αφοσίωση και τιμή.

   

  Fanis kokolis 4 Dan Aikikai

Leave a reply

Cancel reply