Τι είναι το Aikido;

Το Aikido ιδρύθηκε το 1942 από τον Μοριχέι Ουεσίμπα (1883-1969), ως αποτέλεσμα μακρόχρονης, εντατικής εξάσκησης, μελέτης και έρευνας σε πολλά διαφορετικά στυλ πολεμικών τεχνών της εποχής.
Σκοπός της τέχνης του Aikido δεν είναι η επικράτηση επί ενός ή περισσοτέρων αντιπάλων, αλλά η εναρμόνιση με τον ίδιο μας τον εαυτό και τους νόμους της φύσης.

Το  Aikido είναι η πολεμική Τέχνη της Ειρήνης. Το όνομά του αποτελείται από τρία ιδεογράμματα: Ai, που σημαίνει «εναρμονίζομαι», Ki, που σημαίνει «ενέργεια», και Do, που σημαίνει «δρόμος». Ως σύνολο, το Aikido είναι «ο Δρόμος που οδηγεί στην Εναρμόνιση με τη Συμπαντική Ενέργεια και την Ενέργεια που υπάρχει μέσα μας».

Το Aikido είναι η Τέχνη της Μη Αντίστασης, αφού ο nage δεν πηγαίνει κόντρα στην επιθετική ενέργεια, αλλά την οδηγεί μέσω του κύκλου, κρατώντας τον uke εκτός ισορροπίας.  Με αυτόν τον τρόπο, ένας Aikidoka μπορεί να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο με μεγαλύτερο μέγεθος και δύναμη. Αυτό το χαρακτηριστικό, κάνει το Aikido ιδανική μορφή αυτοάμυνας για τους μικρόσωμους ασκούμενους και τις γυναίκες.

Από τεχνικής πλευράς το Aikido χαρακτηρίζεται από ρευστές και δυναμικές κινήσεις, βασιζόμενες στην εισχώρηση και την περιστροφή του σώματος του αμυνόμενου.
Οι τεχνικές του Aikido στηρίζονται στην αποφυγή της επίθεσης, την διάσπαση της ισορροπίας του επιτιθέμενου και στον έλεγχο του, συχνά με ακινητοποιήσεις, ρίψεις και καθηλώσεις.

Ο εκπαιδευτής

Ο Φάνης Κοκολης ξεκίνησε τον αθλητισμό σε πολύ μικρή ηλικία με ελληνορωμαϊκή πάλη για πολλά χρόνια ως  πρωταθλητής Ελλάδος και ως μέλος της εθνικής ομάδας πάλης. Ξεκίνησε τη πορεία του στις πολεμικές τέχνες, αρχίζοντας με παραδοσιακό  Tang Soo Do και αργότερα συνέχισε με παραδοσιακό κορεάτικο  Hankido για πάνω από 12 χρόνια κάτοχος 3 dan

Ο Φάνης Κοκολης  ξεκίνησε την εξάσκησή του στο Aikido στον Αθλητικό Σύλλογο Αίολος (Kobukan dojo ).

Για επόμενα  χρόνια έως και τώρα έχει  ως δάσκαλο τον Adam Adamski  (6ο dan), ενώ παράλληλα παρακολουθούσε τα σεμινάρια του suwa masatoshi shihan (7ο dan),  μαθητή του shihan igarashi kazoo (7ο dan),

Μέσα σε αυτό το διάστημα του δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσει σεμινάρια και άλλων μεγάλων δασκάλων του Aikido, όπως, Yazuo Kobayashi, shihan, 8th dan Aikikai,shihan Urban Aldenklint, 6th dan Sugawara sensei 7 dan , Mori sensei , Yukimitsu Kobayashi Shihan 7dan ,   Shihan Cristian Tissier, 7ο Dan Aikido Aikikai, Pascal Guillemin, 5ο Dan Aikikai,  Petteri Silenius sensei, shihan, 6th dan Aikikai και άλλους μεγάλους καταξιωμένους sensei και από την Ιαπωνία αλλά και την Ευρώπη .

Τον Μάιο του 2013 ταξιδεύει στην Ιαπωνία για τα 30th Anniversary του δασκάλου του στην Ιαπωνία igarashi kazou 7 Dan kai συμμετέχει στην επίδειξη που γίνεται στην Ιαπωνία 51 All -Japan Aikido Enbutaikai (Demonstration) at Nihon budo –kan και τον Απρίλιο του 2014 πηγαίνει πάλι στην Ιαπωνία καλεσμένος τoυ shihan suwa masatoshi 6 dan να  διδάξει στο Aikido camp που διοργανώνει κάθε χρόνο .

Σήμερα είναι κάτοχος 4ο Dan Aikido Aikikai , και αναγνωρισμένος  προπονητής από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Από το 2004 εχει δημιουργήσει το Αθλητικό Σύλλογο ΑΤΛΑΣ στη Νέα Ιωνία (Aikido zanshin dojo )

Συχνές Ερωτήσεις για το Aikido

 • Τι σημαίνει το Aikido ;

  Η επιγραφή aikido αποτελείται από τρία ιερογλυφικά:. Ai, Ki, Do Αϊ  είναι αρμονία, Ki είναι η ενέργεια του πνεύματος ή ενέργεια της ζωής, do είναι ο δρομος
  Έτσι, aikido ίσως μεταφράζεται ως «Δρόμος της αρμονίας του πνεύματος».

 • Υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με την υγεία για την άσκηση aikido εκεί;

  Δεν υπάρχουν θεμελιώδεις περιορισμοί για την άσκηση  aikido, λόγω της υγείας. Αν είχατε  κατάγματα,  ξεκινήστε την κατάρτιση όχι νωρίτερα από έξι μήνες ή ένα χρόνο μετά τον τραυματισμό. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
  Στο Aikido zanshin dojo  κάθε εκπαιδευόμενος θα πρέπει να έχει ιατρική γνωμάτευση  για την κατάσταση της υγείας του .

 • Υπάρχουν περιορισμοί ηλικίας για την άσκηση aikido εκεί;

  Κάθε πρόσωπο μπορεί να ξεκινήσει το aikido από την ηλικία των 4 ετών. Δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας. Η μοναδικότητα του  aikido  είναι το γεγονός ότι μπορείτε να αρχίσετε να ασκήστε σε  αυτό σε οποιαδήποτε ηλικία.

 • Με ποιο επίπεδο φυσικής κατάστασης μπορείτε να αρχίσετε να το aikido ;

  Είναι πιθανό να ξεκινήσει το aikido με οποιοδήποτε επίπεδο της φυσικής κατάστασης. Εκτός αυτού, με τη βοήθεια του aikido  μπορείτε να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση σημαντικά.

 • Section

  Empty section. Edit page to add content here.